Om mig

Ska försöka få till en porträttbild här, men till dess får ni se mig lite på avstånd.. Jan Tigerstrand fick till här bilden på mig när vi dokumenterade en upplagsplats i bergrum den 13 mars 2016.

En (i alla fall stundom) tokrolig, filosofisk, ordvrängande och källkritisk värmlänning som exporterats till Hallsberg.

Kan ibland liknas vid seriefiguren Kapten Stofil eftersom jag anser att banker SKA ta emot kontanter och att språket håller på att förslappas.

Läs och roas. Eller förfäras.

Ta inte allt på så stort allvar. Det är inte meningen. Och läs inte så mycket mellan raderna – jag skriver sällan där.

 

SNABBFAKTA

Namn
David Sohlberg. Eller till och med Sven David Sohlberg. Delar andranamnet med min son, pappa, farbror, en kusin, en kollega på SJ i Hallsberg, en annan kollega på SJ i Stockholm och Joachim Thåström. Det måste betyda nåt. Eller inte. Namnet Sven som tilltalsnamn eller andranamn är i alla fall obrutet i min släkt från mars 1900. DET är lite tufft!

Bor
I Hallsberg. På teleobjektivsavstånd till stationen.

Bakgrund
Uppvuxen på landet i Värmland innan det blev annat. Har hunnit med bland annat Sundsvall, Gävle, Årjäng och Åmål och sedan några år finns jag i Hallsberg.

Jobb
Jobbar sedan januari 2004 ombord på tåg. Först på SJAB i Karlstad, blev övertagen till Merresor AB i juni samma år och i december 2009 blev vi en del av Tågkompaniet. I augusti 2012 bytte jag stationeringsort till Hallsberg och i december 2016 övertogs vi av SJAB i Hallsberg. På pappret kallas vi avgångssignalerare men man kan lika gärna kalla oss resenärsdomptörer med tanke på vår vardag..

Gillar
Fota, upptäcka, resa, musik och film/tv.

Läser
Mycket men det går i vågor. Johan Theorin- eller Anna Jansson-serien är något du bara måste läsa. Go fetch! DN Kultur (och kanske då framför allt Namn och nytt-sidan) funkar i alla lägen. Har du aldrig läst dem innan så tipsar jag även om alla ungdomsböcker av Bengt Linder och bland serierna slår jag ett slag för Uti vår hage, Nemi, Kapten Stofil och Elvis.

Ser på
NCIS, Criminal minds, CSI, Solsidan och en massa annat.

Lyssnar på
Är det inte Spotify i datorn eller mobilen så är det något ur MP3-samlingen, någon webbradiokanal eller youtube.

Favoritplats
Favorit och favorit.. och plats och plats.. Nå, Stockholm funkar alltid men jag kan aldrig äta mig mätt på Norrlandsmiljöer heller..

Nätet
Finns på Facebook och Skype och då och då på någon av sidorna du hittar på länksidan.

 

INTRESSEN

Fota
Fotograferandet började för många år sedan med en ärvd Instamatickamera och har sedan dess avancerat med jämna mellanrum. Sedan 2006 har jag hållit mig till Nikon och numera är det en D810 som trängs med allt annat i kameraväskan. Du kan se några av mina bilder på sidan Foto.

Resa
Ledsnar man inte på att resa när man åker så mycket i jobbet? Nej, det är helt olika saker. Åker man privat kan man lyssna på musik, se på film eller passa på att skriva något man skulle gjort för länge sedan. Eller så kan man ju alltid titta ut genom fönstret och spana efter intressanta saker.

(Besöka och dokumentera) övergivna platser
En del kallar det urban exploration, andra säger nutidsarkeologi.. Oavsett så fascinerar övergivna platser och historia mig mycket. Främst är intresset åt nedlagda gruvor, gamla bergrum och tunnlar, men även en del annat kan vara intressant att dokumentera för att sedan försöka pussla ihop hur det en gång byggdes och hur det funkade när anläggningen var i drift. Du kan se en del av mina bilder från övergivna platser på fotosidan.

Släktforska
Släktforskningen började på allvar 2007 och innehåller när det här skrivs lite över 6600 personer från tidigt 1600-tal och fram till ’idag’. Har du släktingar som heter Sohlberg med ursprung i Björnlunda och Stockholm? Strömberg från Liljedahl, Tösse eller Ånimskog? Sjöblom från Strängnäs och Stockholm? Eller Spets eller Brandsten från Millesvik/Värmlandsnäs? Hör av dig, vi kanske är släkt! Du kan läsa mer om mitt forskande på den här sidan.