Ska försöka få till en porträttbild här, men till dess får ni se mig lite på avstånd.. Jan Tigerstrand fick till den här bilden på mig när vi dokumenterade en upplagsplats i bergrum den 13 mars 2016.

Jag
En (i alla fall stundom) tokrolig, filosofisk, ordvrängande och källkritisk värmlänning som exporterats till Hallsberg.

Kan ibland liknas vid seriefiguren Kapten Stofil eftersom jag anser att banker SKA ta emot kontanter och att språket håller på att förslappas.

Läs och roas. Eller förfäras.

Ta inte allt på så stort allvar. Det är inte meningen. Och läs inte så mycket mellan raderna – jag skriver sällan där.

SNABBFAKTA

Namn
David Sohlberg. Eller till och med Sven David Sohlberg. Delar andranamnet med bland annat Joachim Thåström. Det måste betyda nåt. Eller inte. Namnet Sven som tilltalsnamn eller andranamn är i alla fall obrutet i min släkt från mars 1900!

Bor
I Hallsberg. På teleobjektivsavstånd till stationen.

Bakgrund
Uppvuxen på landet i Värmland innan det blev annat. Har hunnit med bland annat Sundsvall, Gävle, Årjäng och Åmål och sedan 2011 finns jag i Hallsberg.

Jobb
Jobbar sedan januari 2004 ombord på tåg. Först på SJAB i Karlstad, blev övertagen till Merresor AB i juni samma år och i december 2009 blev vi en del av Tågkompaniet. I augusti 2012 bytte jag stationeringsort till Hallsberg och i december 2016 övertogs vi av SJAB i Hallsberg. På pappret kallas vi avgångssignalerare men man kan lika gärna kalla oss resenärsdomptörer med tanke på vår vardag..

Gillar
Fota, upptäcka, resa, musik och film/tv.

Läser
Mycket men det går i vågor. Johan Theorin, Anna Jansson, Jussi Adler-Olsen, Anders de la Motte och Lars Kepler är jättebra exempel på författare vars bokserier du bara måste läsa. Go fetch! DN Kultur (och kanske då framför allt Namn och nytt-sidan) funkar i alla lägen. Har du aldrig läst dem innan så tipsar jag även om alla ungdomsböcker av Bengt Linder och bland serierna rekommenderar jag Uti vår hage, Nemi, Kapten Stofil och Elvis.

Ser på
NCIS, Criminal minds, CSI, Solsidan och en massa annat.

Lyssnar på
Är det inte Spotify i datorn eller mobilen så är det något ur MP3-samlingen, någon webbradiokanal eller youtube.

Favoritplats
Favorit och favorit.. och plats och plats.. Nå, Stockholm funkar alltid men jag kan aldrig bli mätt på Norrlandsmiljöer heller.

INTRESSEN

Fota
Fotograferandet började för många år sedan med en ärvd Instamatickamera och har sedan dess avancerat med jämna mellanrum. Sedan 2006 har jag hållit mig till Nikon och numera är det en D810 som trängs med allt annat i kameraväskan.

Resa
Ledsnar man inte på att resa när man åker så mycket i jobbet? Nej, det är helt olika saker. Åker man privat kan man lyssna på musik, se på film eller passa på att skriva något man skulle gjort för länge sedan. Eller så kan man ju alltid titta ut genom fönstret och spana efter intressanta saker.

(Besöka och dokumentera) övergivna platser
En del kallar det urban exploration, andra säger nutidsarkeologi.. Oavsett så fascinerar övergivna platser och historia mig mycket. Främst är intresset åt nedlagda gruvor, gamla bergrum och tunnlar, men även en del annat kan vara intressant att dokumentera för att sedan försöka pussla ihop hur det en gång byggdes och hur det funkade när anläggningen var i drift.

Släktforska
Släktforskningen började på allvar 2007 och innehåller när det här skrivs lite över 700 personer från tidigt 1600-tal och fram till ’idag’. Har du släktingar som heter Sohlberg med ursprung i Björnlunda och Stockholm? Strömberg från Liljedahl, Tösse eller Ånimskog? Sjöblom från Strängnäs och Stockholm? Eller Spets eller Brandsten från Millesvik/Värmlandsnäs? Hör av dig, vi kanske är släkt! Du kan läsa mer om mitt forskande på den här sidan.