En lista med ord och uttryck från järnvägsvärlden. Skicka gärna in bidrag – du får vara anonym – till jarnvagsbegrepp@davidsohlberg.se
För att förenkla redigeringen ska bidraget se ut enligt mallen nedan. Trams och rena personpåhopp tas inte med.
Gunnars kurva
Kurvan på km xx.xx mellan A-stad och B-by där lokf G av någon anledning alltid nyser när han passerar.
——– ——–
0-9
10an
Slang för SJs bas i Stockholm. Kommer av att den ligger på Vasagatan 10.
49an
Slang för SJs fd bas i Stockholm. Kommer av att den låg på Klarabergsviadukten 49.
A
AREn/ARE-tåget
Arctic Rail Express är ett godstågsupplägg som rullar varje dag mellan Oslo och Narvik. Vissa dagar i veckan körs dubbla tåg. I sydlig riktning fraktas främst färsk fisk, i nordlig riktning bilar, post och dagligvaror. Upplägget startades av NSB 1993.
B
BA-skjul
(Uttalas Be-a-skjul). Byggnad som tidigare använts av banavdelningen (det vill säga SJ BA). Att banavdelningen blivit Banverket och senare Infranord har inte påverkat begreppet.
Basen
Lokalerna för SJs verksamhet på en viss ort. Används åtminstone i Karlstad, Stockholm (se 10an), Malmö och Göteborg.
Blädderskyltar
Även Flappskyltar och Snurrskyltar. De plattformsskyltar av system Krone som senare ersattes av digitala informationsskyltar. Blädderskyltarna kunde på sin tid slumpa fram de mest spännande tågvägar eller kombinationer.
Bombrummet
Benämningen på stationshuset i Hallsbergs hörnrum mot spår 1. Bakgrunden är att det för ett antal år sen var två personer som en morgon kring 05.00 sprängde kassaskåpet (som då stod i rummet) i hopp om ett rejält byte. Det mycket ålderstigna kassaskåpet for upp men skurkarna blev nog inte så exalterade när de insåg att det var fyllt av växlingens gamla tjänstgöringslistor från 70-talet
Bondfångare
Skyddsportalen vid plankorsning med elektrifierad järnväg. Anordningens uppgift är (eller i alla fall var) att hindra exempelvis stora hölass från att komma för nära ledningen.
C
D
Doja/dojja
Slanguttryck för bromssko.
Dvärg
Kortform för dvärgsignal (och i vissa fall även för huvuddvärgsignal).
Dödskalle
Vägkorsningsförsignal med tre lampor placerade i triangelform.
Dörrstängare
Uttryck som används när en lokförare (på grund av personalbrist eller något annat) åker avgångssignalerare. Han eller hon har ju då inte hand om biljetter och annat.
E
F
Fjärren
Kortform för fjärrtågklareraren/fjtkl.
G
Gamtur
Övertidstur. Uttrycket används kanske främst i Värmland och Göteborgsområdet. Att ställa upp för företaget i ett sånt fall kallas följaktligen att gama.
Glasslåda
Öknamn på Itinotågen på grund av mängden plast i konstruktionen. Användes kanske främst på Arriva/Kinnekulletåget.
Gnet/gnettur
Övertidstur. Att ställa upp för företaget i ett sånt fall kallas följaktligen att gneta.
Granen Fredrik
Fredrik (I): Strax utanför Upphärad, närmare bestämt vid kontaktledningsstolpe 40 mellan kilometer 424 och 425, planterade en rallare vid namn Fredrik en dvärggran 1873 alldeles intill järnvägen i samband med bygget av Bergslagsbanan. Granen var en dvärggran och den blev aldrig mer än en meter hög. Så småningom började lokförarna uppmärksamma granen och några av dem började hälsa på den genom att göra honnör och signalera med tyfonen.
(Granen) Fredrik II: 1983 råkade dock en banarbetare vid röjning utmed banvallen kapa av Fredrik så i stort sett återstod bara en stubbe. En ny Fredrik planterades bredvid den gamla och den nya fick namnet Fredrik II. Dock tog sig Fredrik I igen så nu fanns två Fredrik på platsen!
(Granen) Fredrik III: När linjen skulle dras om förbi platsen togs tre rotskott från Fredrik I. Alla tre resulterade i granar och en av dessa planterades efter nya linjen som Fredrik III 2012.
Granen Fredriksson
Ett annat av skotten från Fredrik I planterades som ’Granen Fredriksson’ inne på SJVMs område i Gävle den 26 oktober 2013.
Granen Fredriksson (II)
Det tredje skottet från Fredrik I planterades hos BJs i Lärje och ’premiärvisades’ 26 april 2014.
Gudrunbrygga
En vanlig kontaktledningsbrygga som lagts ned på sidan istället för att (som normalt) stå upp. Bryggan används vid lastspår där man har kontaktledning fram men där själva lastytan saknar kontaktledning. Själva bryggan använder man för att kunna spänna upp kontaktledningen i så att den slutar tvärt ovanför loket och är ur vägen så att det möjliggör lastning även av den vagn som befinner sig närmast loket. Bryggan fick sitt namn då den kom till i samband med alla transporter efter stormen Gudrun.
Göteborgarn
Ursprungligen de direkttågpar som gick dagligen Mariestad-Göteborg. Kallades Göteborgarn oavsett och det var ned- eller uppresa. Senare har begreppet utvidgats till att omfatta även övriga Kinnekulletåg som utan byte går till/från Göteborg. Jämför Örebroarn.
H
Hallonbåt/-ar
Slang för spårspärrsvinge eller -ar.
Halvsju
Benämning på de två korta uppställningsspår som låg mellan spår 6 och 7 i Kil och slutade mot plattformsänden (kallades ’halvsju i väster’) respektive mot lampboden (kallades ’halvsju i öster’). Halvsju i väster revs för ett antal år sedan.
Huvuddvärg
Kort för huvuddvärgsignal.
Här-och-där-tåg
Regionaltåg på sträckan Stockholm–Västerås–Hallsberg–Göteborg. Uttrycket ”Här och där-tåg” härrör från marknadsföringen när dessa tåg introducerades i slutet av 1990-talet. Detta skedde i stort sett genom att man sammanlänkande två regionaltågssystem: Stockholm-Västerås-Hallsberg och Skövde-Göteborg genom att också köra tågen Hallsberg-Skövde. Vid introduktionen av tågen användes i reklamen sloganen ”Tåget som stannar både här och där” och avsikten var alltså att visa på hur många nya reserelationer som skapats, t ex Vårgårda-Arboga, Töreboda-Enköping. Därifrån spred sig namnet så att tågen kom att kallas Här-och-där-tåg.
I
J
K
Knarr
Anordning för tågankomstsignalering på tågexpedition.
Knäck
Malmö: Övertidstur.
Korta vägen
Uttryck från Tåg i Bergslagen-nätet som innebär sträckan Örebro-Frövi-Fagersta-Storvik-Gävle eller omvänt och omtalas i stil med ”-Jo, jag ska till Gävle, korta vägen”. Jämför Långa vägen som innebär Örebro-Ställdalen-Borlänge-Falun-Gävle eller omvänt.
L
Lerbäcksettan
Förr: Spår 1 i Hallsberg (innan ombyggnaden) eftersom tågen till Lerbäck utgick därifrån.
Nu: Den del av spår 1 i Hallsberg som är mellan det skyltade spår 1 och utfarten mot Motala.
Lundborgs lampa
Den repetersignal som kom till vid vänstra spåret riktning österut i Edane efter att lokf L ett otal gånger ringt till fjtkl Hallsberg och frågat om nästkommande mellansignal visade kör.
Långa vägen
Uttryck från Tåg i Bergslagen-nätet som innebär sträckan Örebro-Ställdalen-Borlänge-Falun-Gävle eller omvänt och omtalas i stil med ”-Jo, jag ska till Gävle, långa vägen”. Jämför Korta vägen som innebär Örebro-Frövi-Fagersta-Storvik-Gävle eller omvänt.
M
Maxim
Uppställningsbangården söder om Gävle personbangård. Förklaringen sägs ligga i att när Gävle Södra station lades ner 1933 har byggnaden därefter tjänstgjort bland annat som danspalatset Maxim.
Mjölkpall
(Oftast mindre) hållplats. Jämför Mjölktåg.
Mjölktåg
Tåg som har uppehåll på nästan alla eller alla trafikplatser efter sträckan tåget går. Används främst om länståg och syftar på att det stannar vid varenda mjölkpall.
Mult
Kortform för multipel
Multa
Kortform för (att) multipelkoppla.
N
Nattmössa/nattskjorta
Tilläggstavla (till ljudsignaltavla) som anger att ljudsignal inte skall avges nattetid
Nollan
Lokal benämning på det spår i Åmål som går mellan Trafikverkets spår 1 och fd ÅmÅJ spår 1.
O
P
Papptåg
Även Plasttåg, Tyskt papptåg eller Tyskt plasttåg. Öknamn på Itinotågen eftersom de har en gedigen förmåga att få alla möjliga fel och tillbringa stor del av sin tid på verkstad/i väntan på verkstad eller delar. Det tycks också ibland oerhört svårt eller lika långsamt att få fram reservdelar och ibland förstår sig inte ens tillverkarens utsända sig på fordonen ordentligt.
Pass/Passresa
När man åker med ett tåg istället för att jobba på det. Kan förekomma såväl i början, inne i som i slutet av en tur.
Pizzaracer
Ett (numera ovanligt) smeknamn på Y1 på grund av dess Italienska ursprung.
Plattformstupp
Tjänsteman som under trafikstörning eller när ens egna tåg är inställda tjänstgör som uniformerad trafiksamordnare på plattformen eller plattformarna på en viss trafikplats.
Plåtstina
Den automatiska röst som ropar ut uppehåll och andra förprogrammerade meddelanden i Reginatåg.
Plåtstins
Den vridbara påstigningsskylten vid en obemannad hållplats. Jämför Tavla.
Postvagnsexpert
Skribent i internetforumet Postvagnen som ofta vet precis hur järnväg, tåg och personalen ska funka. Postvagnsexpertens egentliga erfarenhet sträcker sig ibland inte längre än till att ha åkt tåg ett antal gånger men det hindrar inte personen i fråga att tycka en hel massa saker och ha bestämda åsikter om hur tågpersonalen ska sköta sitt jobb i olika situationer.
Q
R
Raktåg
Ett IC-tåg som går raka vägen Stockholm-Göteborg eller omvänt. Eller kanske snarare närmaste möjliga vägen. Det vill säga via Katrineholm och inte över Västerås.
Red light district
Slang för hela eller delar av Hallsbergs trafikledningsområde då det ofta upplevs att signaler står i stopp där väldigt oftare än i andra trafikledningsområden.
Regina(tåg)
Vardagligt namn på tågsätt bestående av ett eller flera fordon ur familjen Regina Crusaris, det vill säga X50-X54.
S
Satelliten
Lokförartur 4 på Kinnekullebanan. Namnet kommer av av man ’sköts upp’ från Lidköping till Mariestad och sen kördes i en omloppsbana Mariestad-Hallsberg ett par varv. Kallades även Norrland då det rörde sig om tåg som kördes så långt upp i landet som Kinnekullepersonalen då körde.
Skubb/skubben
Grupp utan fast förlagda turer. Man vet om arbetsdagar och lediga dagar, men får reda på turer och arbetstider med kort varsel.
Smygen/Smygvägen
Ett spår i Göteborg som gick mellan motorvagnshallen och postterminalen för att sedan korsa Kruthusgatan. Sedan fortsatte det på västra sidan om Skansen Lejonet och mynnade ut på Sävenäs rangerbangård efter att ha korsat Kruthusgatan i plan ännu en gång ungefär i jämnhöjd med Olskroksmotet. Spåret ska ha rivits kring 2019.
Spårbrist
1. när alla/nästan alla spår på en bangård faktiskt är upptagna av fordon.
2. en populär bortförklaring av tågklareraren/fjärrtågklareraren på en viss driftplats när man ringer och frågar varför det är stopp i infartssignalen och han eller hon helt enkelt glömt bort tåget.
Spårspring
Otillåtet beträdande av spårområdet.
Spårspringare
Någon som utövar Spårspring. Kan ha tragiska orsaker, vara någon som genar under fällda bommar för att hinna med tåget eller någon som ”bara ska ställa sig i en bättre fotovinkel”. Kan vid vissa tillfällen orsaka trafikstopp då det kan vara svårt att se skillnad på de olika typerna när man passerar i hög fart.
Spöktåg
Tåg som alltid eller ofta har inga eller väldigt få resenärer.
Straffrunda
En påhängd turdel som kan kännas väldigt omotiverad. Har man till exempel haft överliggning i C och dagen efter åker från C hem till A och sen åker fram och tillbaka till B innan man får sluta så är delen A-B-A straffrundan, och det hela omnämns i stil med ”-Hem? Nej, först är det en straffrunda på B…”
Sunkige Sölve
Öknamn på Y1 1272 eftersom motorvagnen på grund av sin tillförlitlighet alltid fungerade och att den därmed fick täcka upp för sina mindre fungerande kollegor vilket gjorde att den nästan aldrig hann in till tvätthallen. En annan orsak till öknamnet var att den läckte in vatten.
Sörmlandspilen
SJs regionaltåg mellan Stockholm och Hallsberg, som körs på uppdrag av Sörmlandstrafiken.
T
Tavla
Kortform för påstigningstavla. Jämför Plåtstins.
Tibben
Slang för Tåg i Bergslagen-nätet.
TiB-tur
Slang för tur där man åker på Tåg i Bergslagen-nätet. Används kanske mest av åkande personal i Hallsberg för att skilja på dessa och andra turer i turlistan.
Trea
Benämning på en X40-3, det vill säga en tredelars X40. Jämför Tvåa.
Trötte Torsten
Öknamn på Y1 1270 eftersom den i alla tider – trots ett antal motor- och växellådsbyten – varit Kinnekullebanans tröttaste motorvagn.
Tur
Arbetstid som är avsedd att fullgöras av en och samme arbetstagare mellan vissa klockslag under ett kalenderdygn.
Turlista
Sammanställning av (tjänstgörings)turer.
Turnyckel
Sammanställning som visar hur turerna och fridagarna är förlagda under turlisteperioden.
Tuttavla
Slang för ljudsignaltavla.
Tvåa
Benämning på en X40-2, det vill säga en tvådelars X40. Jämför Trea.
U
Uggla
Värmland: Slang för hinderfrihetslykta.
Kinnekullebanan: Slang för utslussningsventilen för vakuumtoaletten på Y1.
UVEN
Regionaltåget som trafikerar sträckan Uppsala-Västerås-Eskilstuna-Norrköping (varifrån man tagit första bokstaven från varje ort – UVEN). Senare ändrades dock ändpunkterna till Sala respektive Linköping.
V
VGJ-huset
SJs bas vid spår 1 i Göteborg. Byggd som VGJs station nummer två i Göteborg och stod klar 1931. Huset ägs av Jernhusen men hyrs ut till SJAB, SJ Götalandståg AB och SJ Öresund.
Värmespåret
Det korta uppställningsspåret närmast teknikhuset i Borlänge.
W
X
Y
Z
Å
Ä
Älgplugg
Expanderplugg till huvudledning.
Ö
Örebroarn
Ursprungligen de direkttågpar som gick Lidköping-Örebro. Senare har begreppet utökats till att omfatta alla Kinnekulletåg som går Lidköping-Örebro eller Mariestad-Örebro och åter. Jämför Göteborgarn.
——– ——–
Underlaget till denna ordlista är i till största del inskickat via e-post, Facebookchatten, SMS eller på telefon. Följande personer har bidragit till listan; Calle Wickberg, Zandra Nilsson, Sven-Anders Svensson samt några personer som har föredragit att vara anonyma.