Forskarsalen på Värmlandsarkiv den 10 maj 2016.

Bakgrund

Jag fastnade för släktforskande för några år sedan. För att förklara det väldigt kort och enkelt så tycker jag det både är kul och intressant att se vart anfäderna kommer från och var mina sex- eller sjumänningar bor. Med dagens teknik och möjligheter slipper man små kyffen med mikrofilmer och dito läsare utan kan sitta hemma och läsa skannade kyrkböcker direkt på skärmen via abonnemang på till exempel SVAR eller Arkiv Digital. Då och då behöver man ändå åka iväg och leta bland bouppteckningar och annat och i mitt fall handlar det om antingen Värmlandsarkiv i Karlstad eller Stockholms stadsarkiv.

En decimetertjock volym som innehåller bouppteckningarna 1451-1725 inom rotel 1 i Stockholm 1944. Som tur är finns det (oftast) sökbara register..

I mångas ögon är kanske släktforskning något som främst äldre personer sysslar med, men under de år jag gjort besök på bland annat Värmlandsarkiv och Stockholms stadsarkiv har jag träffat på folk i de flesta åldrar. Släktforskning fick kanske en uppsving när SVT började sända serien ’Vem tror du att du är?’ för en del år sedan där mer eller mindre kända personer fick hjälp att pussla ihop lite om sina förfäder. Serien fanns på http://www.svt.se/vem-tror-du-att-du-ar/

Min forskning

Jag använder mig bland annat av de släktforskningsskivor som finns och abonnemang på SVAR och Arkiv digital där man bland annat kan läsa skannade kyrkböcker och kika i digitaliserade folkräkningar och befolkningssammanställningar. Då och då besöker jag Värmlandsarkiv i Karlstad och Stockholms stadsarkiv för att digitalfota bouppteckningar för att på så sätt kunna pussla ihop olika familjer.

En bouppteckning från 1827. Förutom att se vad som fanns i det aktuella dödsboet ger det ju också ett långt exempel på min farmors morfars farfar Sven Liljedahls handstil!

Jag byter gärna uppgifter med andra forskare. Har du släktingar som heter Sohlberg med ursprung i Björnlunda och Stockholm? Strömberg från Liljedahl, Tösse eller Ånimskog? Bill, Rapp eller Jonasson från Värmlandsnäs? Sjöblom från Strängnäs och Stockholm? Eller Spets eller Brandsten från Millesvik/Värmlandsnäs? Hör av dig! Vi kanske är släkt.

Uppgifterna hamnar allt eftersom i programmet Min släkt som är ett enkelt och bra program för att kunna sammanställa och presentera uppgifterna.